Amsterdam VS Berlijn

Deze zomervakantie heb ik met vijf vriendinnen Berlijn bezocht. Meteen zodra je de stad binnen rijdt ervaar je het donkere/duistere maar toch vrije en creatieve sfeer van de stad. Tijdens mijn vijf dagen in Berlijn viel mij het meteen op dat de stad iets weg heeft van Amsterdam. Ik heb mezelf de vraag gesteld: Wat zijn de overeenkomsten of juist de verschillen tussen Amsterdam en Berlijn?

foto 14

0008

0019

0017

De Berlijnse inwoners VS de Amsterdamse hipster.

In Amsterdam gaat het er veel om om er hip, apart of alternatief uit te zien. Het ziet er geprobeerd uit. In Berlijn zien de mensen er ook hip, apart en alternatief uit, alleen is het gemeend. De mensen in Berlijn zijn gewoon zo. Ze doen zich niet anders voor en zijn niet bezig met wat andere mensen over je denken. Het is niet gemaakt. Je voelt je zelfs veilig als je om vijf uur ’s nachts op straat loopt. Er zijn zoveel mensen op straat. De een gaat naar het werk, de andere gaat feesten en de andere komt terug van het uitgaan. Het gaat daar 24 uur per dag door.

berlin

berlin1

 

Op het gebied van muziek zijn er zeker overeenkomsten tussen Amsterdam en Berlijn. Zowel in Amsterdam als in Berlijn is er veel techno te vinden. Maar in Berlijn geldt techno als de standaard. Overal hoor je techno. In barretjes, restaurants, supermarkten of om je heen in het park. Mensen in Berlijn zijn daar mee opgegroeid.  Verder besteden de zwervers hun tijd daar anders, de meeste zwervers pakken zich samen en maken muziek op straat. Bij elke U-bahn staat elke avond een andere creatieve act. Geweldig om elke avond  te zien en te beluisteren. Dat heeft Amsterdam toch minder.

 berlin2

Qua creativiteit durf ik Berlijn een van de meest creatieve steden in de wereld te noemen. Berlijn is zo vrij in alles. Mensen uitten zich op een manier zoals ze zelf willen. Dat is in Amsterdam hetzelfde geval. Het is in veel steden niet mogelijk om in een parkje te gaan zitten en gewoon een biertje te drinken. Dat kan in Berlijn en Amsterdam wel. Ik denk wel dat Berlijn wel een stap verder gaat dan Amsterdam. Een creatieve, gezellige wijk in Amsterdam is toch wel de Pijp. In Berlijn is de meest creatieve wijk na de val van de muur Kreuzberg geweest. Maar sinds een jaar of 8 is de wijk Friedrischshain sterk in opkomst. In beide wijken zijn alle grote clubs van Berlijn te vinden zoals de Berghain, Watergate en Kater holzig. De beide wijken liggen aan de andere kant van de Spree in het oosten van Berlijn. Op elk gebouw is er graffiti te zien. Alles is beklad met verf en kunst en dat is ook gewoon goed. Het is compleet geaccepteerd. Het wordt gezien als een creatieve uiting in plaats van vandalisme.

 berlin3

berlin4

Plaats een reactie