Pitch festival 2013

Pitch festival is een twee daags festival dat sinds drie jaar bestaat. Het wordt gehouden op het terrein in rondom de Westergasfabriek in Amsterdam. Dit jaar vond het plaats op 6 en 7 juli. Ik ben tot nu toe elk jaar geweest. Maar waarom onderscheid dit festival zich van andere festivals? Zo waren er tegelijkertijd dat weekend nog zo’n vijf festivals in Amsterdam.

foto(7)

Pitch dag 1:

Zodra je het terrein betreed loop je meteen tegen de aparte aankleding en locaties die het festival te bieden heeft aan. De hoofdacts staan vooral in de Gashouder. Verder treden artiesten op in  de Westerunie, de Westerliefde en het Transformatorhuis zijn indrukwekkende en rauwe locaties en op loop afstand van elkaar. Sinds dit jaar bestaat er ook een nieuwe locatie: de Westertent, opgebouwd uit gekleurde containers. Een soort loods.

foto(8)

Freddy’s Fat Drop is een van de eerste acts op Pitch. Een combi van jazz, soul en reggae. Een goed begin van het festival.  Daarna trad de Australische dj Flume op in de gashouder. Ontzettend vette visuals en er heerst een goede sfeer in de gashouder.  Na Flume ging ik door naar een van de headliners van het festival: James Blake. James Blake heeft dit jaar zijn tweede album ‘Overgrown’ uitgebracht en treedt deze zomer op verschillende festivals op. Hij zong heel beheerst en en hij weet zijn stem goed te combineren met technobeats en de visuals en lichteffecten in de achtergrond. Andere artiesten die op de eerste dag optraden waren Azelia Banks, Hudson Mohawke.

foto(10)

Pitch dag 2:

We beginnen de dag met een optreden van de Deense zangeres MØ, gevolgd door het Schotse bandje CHVRCHES en de electronische act van Aluna George. Rond een uur of 7 begon voor mij het hoogtepunt van het festival: Bonobo. Sinds 2008 heeft hij eindelijk weer een album uitgebracht. Eerst staat alleen Bonobo zelf te spelen, naarmate gevolgd door meer bandleden. Wat sterk is bij Bonobo is dat hij het optreden echt samen speelt met zijn band. Ondersteunt door zijn ijzersterke drummer en bassist. Je droomt helemaal weg. Tussen een aantal nummers door verschijnt een mysterieuze zangeres die meezingt. Een van de beste optredens op Pitch.  Nog een headliner op Pitch was Trentemøller al jaren wil ik deze act zien, maar ik moet toegeven dat het erg tegenviel, het was veel te eentonig en bepaalde ”hits” werden niet gespeeld. Gelukkig werd het gecompenseerd door Gallow Street Brassband een band bestaande uit tien leden uit Amsterdam met relatief jonge jongens die soulmuziek maken. Het festival werd afgesloten door Disclosure en Julio Bashmore in de Westertent en Gashouder.

foto(9)

Ik denk dat de kracht van Pitch is: de ontzettend goede line-up,  de locatie die rauw maar ook heel toegankelijk is, het is op een vrijdag en zaterdag, dus mensen kopen sneller een combi ticket dan kunnen ze de zondag gewoon uitrusten en maandag werken of naar school. Als laatste punt zijn de mensen op Pitch allemaal relaxte muziekliefhebbers. Ik ben nu drie jaar geweest, zolang het festival al bestaat en waarschijnlijk zal ik volgend jaar weer gaan.

 

Plaats een reactie