Creatief Zuid: Strijp S en Landbouwbelang

Vaak hoor ik van mensen dat er niks te beleven valt in Limburg en dat er gebrek is aan creativiteit. Ik weet dat er wel degelijk veel creativiteit te vinden is in Limburg. Ik heb een vergelijking gemaakt tussen twee creatieve plaatsen in het zuiden waar design, kunst, muziek, graffiti en evenementen samenkomen.

Landbouwbelang Maastricht

Landbouwbelang is een oud industrieel gebied in Maastricht. De oude panden werden  vroeger gebruikt als opslagplaats voor graan. Later voor de papierindustrie. Sinds 2002 is het gebied gekraakt.  De krakers zelf noemen het een culturele vrijplaats. Tegenwoordig worden er verschillende culturele actviteiten georganiseerd. Van grote evenementen zoals Bruis festival tot open podia. Er zijn ook  ateliers, oefenruimtes voor dans en acrobatiek, marktjes en filmavonden.

SONY DSC

Initiatieven zijn:  Het Landhuis: Daar vinden verschillende activiteiten plaats zoals workshops, optredens en repetities. De grote hal is geen initiatief maar een ruimte die kan worden gebruikt, bijvoorbeeld voor exposities. In de Volkskeuken Kometen/Vegan Kitchen kan er wekelijks samen vegatarish of veganistisch worden gegeten. Een ander initiatief is het  Weggeefwinkel, een ruilwinkel waar je artikelen mag meebrengen of langs brengen. Verder is er qua muzikaliteit ’t Keldertje, klein podium met repetitieruimte waar op donderdag bands, kleinkunst of lekker samen kunnen jammen of oefenen. Verder is er ook een concertzaal de ruimte aanbiedt voor +/- 400 mensen met podium en bar. De concertzaal is niet commercieel of gesubsidieerd. Er worden vaak drum and bass feesten gehouden.

landbouw

landbouw1

landbouw2

 

Strijp S Eindhoven

Strijp S is een voormalig industrieterrein van Phillips in Eindhoven. De naam Strijp-S komt van de benamingen die Philips aan de industrieparken gaf. Strijp-S was het eerste park, daarna kwam Strijp-T en als derde volgde Strijp-R. Een vierde industriepark zou Strijp-I geheten hebben als volgende letter in de naam Strijp. Vanaf 2000 waren de plannen klaar en is men begonnen met de ontwikkeling en bouw van Strijp S. Tegenwoordig is het doel om van Strijp S een brainport te maken. Een groot kennis centrum en vol creativiteit. Strijp S biedt gelegenheid tot wonen, werken, reizen, creativiteit, design, exposities en festivals.

strijp

 Initiatieven op Strijp S zijn: Area fifty one: Een grote skatehal waar jongeren kunnen skaten, indoor kunnen sporten en een urban sfeer hangt. Ook worden er kleine concerten gehouden sinds een aantal jaar. Strijp Festival is een jaarlijks festival op Strijp S waar muziek, technologie, kennis en design bij elkaar komen. In het Klokgebouw worden regelmatig grote evenementen georganiseerd. Ook een jaarlijks evenement is De Dutch Design Week. Waar jonge designers de kans krijgen hun werk te exposeren. Ook kan je op op Strijp S wonen. Er zijn grote appartementen complexen waar mensen wonen en werken.

strijps

 Overeenkomsten tussen Strijp S en Landbouwbelang:

1. Beide gebieden zijn een vrijplaats voor creativiteit. Er wordt genoeg ruimte gemaakt voor muziek, kunst, design en kennis.

2. Beide gebieden hebben hun urban uitstraling behouden, en houden vast aan hun rauwe rand.

3. Beide gebieden liggen midden in de stad. Wat opmerkelijk is. Normaal liggen industriegebieden buiten of langs de stad. Maar Strijp S ligt in het centrum en Landbouwbelang ligt tussen en centrum en de Maas.

 

Verschillen tussen Strijp S en Landbouwbelang:

1. Strijp S is veel groter en Landbouwbelang, en biedt toch meer mogelijkheden. Je kan op Strijp ook echt wonen en werken. Landbouwbelang is vele male kleiner en wordt nog niet optimaal gebruikt.

2. Strijp S heeft jaarlijks terugkerende evenementen zoals Dutch Design Week, Strijp Festival en Strijp Biënnale. Dat heeft landbouwbelang niet.

 

 

 

Plaats een reactie